И така, решили сте да си купите златен пръстен и имате нужда от някакви насоки? Нека да разгледаме най-важните фактори, които трябва да имате предвид, преди да решите какъв златен пръстен да купите.

Колко карата трябва да бъде моят златен пръстен?

Златният карат е число, което ви казва колко части чисто злато има в едно бижу, от общо 24 части. Например, 10-каратовите златни пръстени съдържат приблизително 42% злато (10 разделено на 24), а останалото са други метали като цинк, никел и др.

Както се досещате, по-високото каратово злато е по-скъпо, тъй като е по-чисто, така че мислите и за цената, когато решавате за карат.

Разнообразието е много голямо, ето затова ви съветваме първо да разгледате онлайн различните каратани в сайта на mk-oro.com в секция https://mk-oro.com/product-category/zlatni-prusteni/

Как да изберем най-добрия златен пръстен

Има обаче и друг фактор, който понякога се пренебрегва: трайността. Тъй като чистото злато е много меко, колкото по-нисък е каратът на вашия златен пръстен, толкова по-твърд и издръжлив ще бъде той.

Ето няколко прости правила, които ще ви помогнат при избора ви за това колко карата трябва да бъде пръсена.

Нискокаратните златни пръстени (например 10k или 14k) са подходящи за ежедневно носене, тъй като са по-трудни за надраскване и ще трябва да се полират по-рядко.
Освен това пръстеновидните части, изработени от нискокаратно злато, не се огъват или чупят толкова лесно, колкото тези от по-чисто злато.

Висококаратните златни пръстени (например 18k, 20k или 22k) са добър избор, ако няма да носите често. Те ще изглеждат по-жълти от нискокаратните пръстени, но също така ще надраскат по-лесно.

Пръстените от по-чисто злато също ще се износват по-бързо и частите им по-бързо може да се счупят.

Златният пръстен съдържа ли никел?

Никелът е метал, който обикновено се добавя към златните сплави. Проблемът с него е, че може да причини кожни обриви при хора, алергични към никел.
Ако имате такава алергия, не купувайте 10k златни пръстени, тъй като концентрацията на никел в тях може да е твърде висока за вас. Пръстените от 14k злато може да са по-добър избор, но понякога те също могат да бъдат проблематични за хора с алергия.

За да сте сигурни в здравината, изберете пръстен, който е 18k и повече карата. Не че пръстените от по-чисто злато не могат да съдържат никел, но концентрацията му в по-високо каратово злато обикновено е твърде ниска, за да предизвика симптоми на алергия.
Пръстенът трябва ли да бъде твърдо златен или позлатен?
Не всички златни пръстени са направени изцяло от злато – някои просто са покрити със слой от него, а под покритието има други метали.

Такива позлатени пръстени обикновено са по-евтини от плътните златни. Въпреки това, покритието ще се износва с течение на времето, в зависимост от това колко често носите пръстена.

Като цяло, помислете за закупуване на позлатен пръстен само ако ще го носите от време на време; в противен случай покритието няма да се задържи дълго. Ако сте алергични към никел, уверете се, че основният материал не го съдържа или изцяло пропуснете позлатените предмети.

За пръстени, които ще носите по-често, залепете с плътно злато: Ще бъде по-трайно в дългосрочен план.
Когато разглеждате златен пръстен, който може да искате да купите, не забравяйте да вземете предвид и колко здраво е тялото му.

Лентата на пръстена не трябва да е прекалено тънка – ако е, лесно ще стане още по-тънка, докато я носите и в даден момент е вероятно да се счупи.

Тъй като златото е мек метал, който лесно се износва, изберете пръстен, който е достатъчно дебел, за да не се огъне или счупи след около година.