Много хора не разбират кога се появява начален стадий на псориазис и ето защо в тази статия ще обясним.

Има много различни видове псориазис , включително плакатен псориазис, нокът, скалп, гутат, инверсен, еритродермичен и пустулозен псориазис. Псориазисът също може да доведе до редица усложнения.

Начален стадий на псориазис - Как се разпознава

След консултация с клиниката на др-Иванка Димитрова https://psoriasis-treatment.eu/nachalen-stadii-na-psoriazis/ изработихме тази статия за Вас.

Прочетете, за да разберете повече за това как да разпознаете някои от видовете псориазис и какви кой е Начален стадий на псориазис .

Кой е Началеният стадий на псориазис?

Заболяването с плакатен псориазис, най-често срещаният вид псориазис, е доста типично и следователно лекарят най-вероятно ще разпознае първият му стадий много лесно.

Понякога даден лекар ще вземе проба (биопсия), за да се потвърди, че всъщност заболяването, е псориазис.

Псориазис на плака: 9 от 10 души с псориазис имат този тип 6 псориазис. Характеризира се с участъци с повдигната, червеникава кожа с белезникави или сребърни люспи.

Размерът им е променлив, вариращ от малки петна до големи плаки, които могат да покрият голяма телесна повърхност. Те често са сърбящи и болезнени и могат да се спукат и да кървят.

Псориазисът може да се появи във всяка част на тялото, като най-типичните места са лактите, коленете, скалпа и долната част на гърба .

Псориазисът обикновено е симетричен, т.е. ако се развие в единия лакът, той ще се появи и в другия. Други области, които могат да бъдат засегнати, са ноктите, гънките, дланите на ръцете и ходилата.

Всъщност, както казахме по-горе, псориазисът може да се развие във всяка област на кожата, дори в лигавиците (например вътре в устата).

Ранни признаци на псориазис

Някои от симптомите на PsA са подобни на тези при остеоартрит и ревматоиден артрит.

Ако имате псориатичен артрит, може да изпитате:

  • Подуване на ставите
  • Нежност
  • Ограничен обхват на движение
  • Скованост, особено сутрин или след продължителни периоди на бездействие
  • Подуване на цял пръст или пръст при липса на травма
  • Болки в кръста
  • Сребристосиви люспести петна по лактите, коленете, скалпа и долната част на гърба
  • Кости или отлепване на ноктите на ръцете и краката

Ако забележите тези признаци, предупредете дерматолога си. Той или тя може да ви каже дали трябва да посетите друг специалист, например ревматолог.

Ранни признаци на Псориазис на скалпа

Псориазис на скалпа се появява на части от скалпа ви или върху целия скалп. Той причинява червени петна по кожата, покрити с дебели, сребристо-бели люспи. Някои хора смятат, че псориазисът на скалпа е сърбящ, докато други нямат дискомфорт. В екстремни случаи може да причини косопад, въпреки че това обикновено е само временно.

Ранни признаци на Псориазис на ноктите

При около половината от всички хора с псориазис състоянието засяга ноктите. Псориазисът може да доведе до появата на малки нокти или вдлъбнатини на ноктите. Те могат да се обезцветят или да растат необичайно. Ноктите често стават много слаби и понякога падат. При тежки случаи ноктите могат да се ронят.

Ранни признаци на Гутатен псориазис

Гутатен псориазис причинява малки ранички с форма на капка на гърдите, ръцете, краката и скалпа. Има голяма вероятност гутатовият псориазис да изчезне напълно след няколко седмици. Но някои хора продължават да развиват плакатен псориазис.

Този тип псориазис понякога се появява след стрептококова инфекция на гърлото и е по-често сред децата и тийнейджърите.

Ранните симптоми с псориатичен артрит са важни.

Хоратa може да имат болка и подуване на ставите – ръцете, краката, китките и т.н.

Понякога се появява малък участък с псориазис, покриващ много области на тялото. Възможно е да има оплаквания от скованост и умора.

Например, проучвания в Торонто показват, че годината преди да бъдат диагностицирани, хората са съобщавали за болки в ставите, умора и скованост. При начален стадий на псориазис, хората често имат епизоди на влошаване на псориатичния артрит и след това епизоди на подобрение.